top of page

De Groene 6e verjaardag van SIL

Een verjaardag, Sinterklaas, Kerst; feestdagen die voor veel kinderen en daarmee ook voor jou als ouder horen bij de hoogtepunten van het jaar.

Hoe doen andere ouders dat op een duurzame manier? In deze rubriek nemen we een kijkje.


Naam Sil

Feestdag; 6e verjaardag


Sil wordt 6! Hoe vieren jullie dat?

Het liefst zou Sil veel cadeautjes willen. Daarom heb ik een treinbaan gekocht op Marktplaats met losse treintjes. Het is een Lego Cargo trein met verschillende wagons. Lego gaat een leven lang mee. Als we er dus niet meer mee spelen, is het vast weer leuk voor een volgend kind. De wagons pakken we apart in en geeft mijn familie dan. Zo heeft hij toch veel uit te pakken, maar krijgt hij een groot ding wat bij elkaar hoort.

We hebben de trein ook bewust op Marktplaats gekocht. Zo hoeven er geen nieuwe spullen gemaakt te worden en deze trein ziet er nog super goed uit!

Ook geven we hem een boek; Soortenschat. Dit gaat over de natuur die om ons heen te zien is. We kunnen het wel over tijgers hebben, maar dichtbij is ook al van alles te beleven! Met dit boek kunnen we samen op avontuur vlakbij huis.


En 6 betekent misschien ook een kinderfeestje?

Ja dat klopt. Hij heeft het ook al vaak bij zijn oudere broer en zus gezien. Zelf wil hij daarom graag een feestje zoals zijn broer. Hij had een Freek feest. Mijn man ging toen in het park verstoppen en speelde Freek na. Het was een speurtocht en we deden of we tijgers zochten en kwamen onderweg Freek tegen. Hij ging ons van alles laten zien. Ook mochten ze lekker klimmen. Bij de oudste zeiden kinderen toen ook dat ze nog nooit zo’n leuk feest gehad hadden. Ze hebben het er nu nog over en wij hebben vooraf de grootste lol om het te bedenken. Het is voor ons echt een sport om met zo min mogelijk spullen een heel avontuur buiten te bedenken. We kopen dus ook bewust geen spullen van de action, maar gaan bijvoorbeeld met geluiden op de telefoon laten horen waar de tijgers zitten. Het is echt heel erg leuk om te zien hoe kinderen daarop reageren! Ze zitten dan vol in hun fantasiewereld.


Jullie leven je dan ook echt in de belevingswereld van het kind in. Zijn er nog dingen waar je tegenaan loopt?

Zeker doen we dat, en daardoor is het ook altijd heel ontspannen.

Het is gebruikelijk om van andere feestjes plastic uitdeelzakjes mee te geven met kleine speelgoed dingetjes erin. Maar dat past niet bij onze groene opvoeding. Het liefst zou ik het niet meegeven, maar Sil wil het heel graag. Daarom doen we nu een papieren zakje met een paar snoepjes. Een soort compromis dus. Ook vraag ik het liefst geen speelgoed van vriendjes maar een beleving, maar in de praktijk vind ik dat soms best zoeken omdat het niet gebruikelijk is, Sil dit wel op andere feestjes ziet en je dit dan ook aan andere ouders moet vertellen. Ik hoop dus ook dat we met elkaar steeds meer met elkaar het gesprek hierover aangaan zodat we met elkaar andere vormen gaan vinden om feestjes op een andere manier te vieren. Een manier die past voor de wereld en voor onze kinderen.
Comments


bottom of page