top of page

Saskia is veel met haar gezin in de natuur en ziet hierdoor hoe weinig kinderen nodig hebben

Graag gaan we in gesprek met ouders over hun groene hart. Welke keuzes maken zij? Wat vinden ze belangrijk, wat juist niet en waar schuurt de groene opvoeding soms nog? Deze week kijken we mee met Saskia, die samen met haar gezin eindeloos geniet van de natuur en daardoor ziet dat kinderen weinig nodig hebben.




Naam: Saskia (37) Orthopedagoog Speciaal Onderwijs

Partner: Hans Willem (45) Inkoopmanager

Kinderen: Floris (9) & Willem (5)


Voor jullie is de natuur heel erg belangrijk. Waarom is dit zo belangrijk voor jullie?

In de natuur komen wij helemaal tot rust. We vinden het heerlijk om eindeloos veel buiten te zijn. In de weekenden en vakanties gaan we daarom graag kamperen met onze caravan op natuurcampings, maar ook in het dagelijkse leven zijn we graag veel en vaak buiten.

Zo eten en spelen we vaak in onze tuin. Ook als het winter is. We hebben dan een speciale kachel en kleden onszelf goed aan, waardoor het aangenaam is om buiten te zijn. Als er vrienden of familie zijn, ploffen we dus vaak niet op de bank, maar gaan we buiten met elkaar borrelen.


Dat klinkt fijn. En hoe is dat dan als het regent?

Door het vele buiten zijn merken we dat we een hele andere beleving hebben van de natuur. Onze jongste staat gelijk bij de deur als het regent. Lekker in de plassen stampen! En ook als we kamperen, merken we dat er even een bui voorbijkomt, maar het meestal daarna al snel weer lekker wordt. Terwijl als we veel binnen zijn, het voelt alsof het de hele dag regent en het geen lekker weer is.

(lachend) Maar natuurlijk zitten we ook regelmatig binnen. Dat is ook fijn. Het gaat ons meer om de keuzevrijheid. En dan kiezen we gewoon meestal voor buiten omdat het ons hoofd lekker leeg maakt en we op een andere manier samenzijn doordat we genieten van onze omgeving.


Brengt het vele buiten zijn jullie nog meer?

Jazeker. We genieten daardoor ook heel erg van de kleine dingen. Allebei de jongens kunnen intens genieten van spelen met steentjes, stokken of andere dingen die ze vinden in de natuur. Ze zijn eindeloos schatten aan het zoeken en vinden van alles. Op die manier spelen wakkert hun creativiteit aan. Stokjes kunnen bijvoorbeeld dieren zijn, maar ook geld of ijsjes. Hierdoor zien we dat veel speelgoed eigenlijk niet echt nodig is. Dit jaar maken we daarom met de feestdagen bewuste keuzes.


Op welke manier maken jullie bewuste keuzes?

We vinden het leuk om onze kinderen te verwennen, maar we willen veel minder cadeaus gaan geven. Al die spullen vinden we niet nodig. Ze hebben al genoeg. Samen mooie herinneringen maken en genieten van kleine dingen vinden we heel belangrijk. Het gaat dan niet om wat je geeft, maar meer om het plezier wat we met elkaar hebben en het samenzijn.

Dat kan bijvoorbeeld heel goed door belevingen te geven als cadeau. Met de oudste gaan we bijvoorbeeld naar een concert. Dat heeft hij nog nooit gedaan. Laat opblijven en dan naar een concert; dat wordt een groot feest! Of eigenlijk is het dan twee keer feest; een keer als hij het kaartje krijgt en een keer als we naar het concert gaan. Al moet dat natuurlijk wel passen bij de leeftijd.


Wat bedoel je met dat het moet passen bij de leeftijd?

Genieten van kleine momenten kan altijd. Daar is geen leeftijd aangekoppeld. Ik denk juist dat wij als volwassenen dat van kinderen kunnen leren. Dat genieten van de kleine dingen echt de feestjes zijn van het leven.

Door mijn werk kijk ik alleen ook naar de ontwikkeling van kinderen. Een kaartje geven voor een concert, past wel bij de leeftijd van de oudste, maar niet bij de jongste. Dan snapt hij nog niet wat hij krijgt. Daarom krijgt hij weer dingen die bij hem passen, zoals een voorleesboek.


Wat willen jullie de jongens nog meer meegeven?

We willen heel graag dat volgende generaties ook weer van de natuur kunnen genieten. Door met elkaar zoveel buiten te zijn willen we laten zien hoe belangrijk de Aarde is.

Maar daarnaast wens ik hen ook toe dat ze helemaal gezien mogen worden in wie ze zijn en dat ze op een plek komen die bij hen past. Los van wat de maatschappij wil. Ik vind het belangrijker hoe ze met elkaar omgaan en lekker in hun vel zitten dan de scores die op hun rapport staan. En dat ze zelfvertrouwen hebben, hun emoties goed kunnen benoemen en daar woorden aan kunnen geven. Zodat ze ook vol zelfvertrouwen de wereld in kunnen en contact kunnen maken en met de maatschappij kunnen meebewegen.


Duurzaamheid gaat dus voor jou niet alleen over de liefde voor de Aarde maar ook over de liefde voor jezelf en de kinderen?

Ja, absoluut. Door goed voor mezelf te zorgen kan ik ook goed voor mijn kinderen zorgen. Dat ze lekker zelf mogen spelen, maar ik er ook voor hen ben als ze me nodig hebben. Aansluiten op hun belevingswereld vind ik daarin heel belangrijk. Dat is waar duurzaam opgroeien voor mij eigenlijk over gaat; over opgroeien met een groen hart samen met mijn gezin, zodat ze de liefde voor de natuur meekrijgen en we vanuit daar ook goed voor de wereld kunnen zorgen.

bottom of page