top of page

Mijn kind vindt cadeautjes krijgen spannend!

Kinderen krijgen vaak cadeautjes. Naast dat het feest al spannend is met alle dingen die anders zijn, kunnen ook de verrassingen van een cadeautje veel stress geven. Sommige kinderen vinden cadeautjes mega spannend. Zo spannend dat ze er eigenlijk niet van kunnen genieten. Wanneer we holistisch willen kijken naar kinderen kijken we niet naar de norm en hoe het hoort, maar naar wat passend is.


In de blog Mag jou kind niet houden van verrassingen?, kan je lezen of dit herkent bij jouw kind en hoe je dit kan omdraaien. Daarnaast zijn er een heleboel dingen die je kan doen.
Wanneer je het verrassingselement wil dempen en het feestgevoel dus wil vergroten, kan je kijken welk van onderstaande tips jij denkt dat erbij je kind past.

Praten met je kind over de cadeautjes

Hoe ouder kinderen worden, hoe beter je met ze kan praten over wat zij fijn vinden. Bijvoorbeeld je krijgt 3 cadeautjes, hoeveel verrassingen wil je hebben? Kinderen kunnen dat al heel goed aangeven! Hebben ze aangegeven dat ze toch minder/meer verrassingen willen weten? Zorg dan dat je het toch weer anders doet. Het is belangrijk dat je hierin flexibel bent als ouder. Je beweeg als het ware met de hoogte van de spanning van je kind mee.

Wanneer jij het als ouder fijn vindt, dat je kind leert omgaan met verrassingen. Kan je daar vanaf groep 3 ook afspraken over maken. Je kan dan bespreken dat je wil dat je kind dit leert, en dat er 1 cadeautje een verassing blijft.


Vooraf; het feest begint wanneer er een cadeautje in huis is

De fijnste tip van deze rij voor mij is; pak de cadeautjes samen in. Zo is de spanning van de verrassing al weg. Nu denk jij als ouder misschien, maar dan is het geen verrassing meer. Dat klopt! Eigenlijk geef je drie keer het cadeautje; bij het laten zien, bij het inpakken en bij het uitpakken. Veel kinderen houden van voorspelbaarheid. Je zou ook kunnen kijken hoe het gaat met een cadeautje als je het een keer wil proberen.


Samen voorbereiden op het feest;

Kinderen die niet van spanning houden, vinden het fijn zoveel mogelijk voor het feest te weten. Dat kan je doen door er samen vooraf goed over te praten. Vertel hoe de cadeautjes gegeven kunnen worden. Bijvoorbeeld in een zak voor de voordeur met Sinterklaas, of met een verjaardag aan tafel bij het ontbijt. Maar ook door bijvoorbeeld samen de cadeautjes verstoppen (maximaal een dag van te voren) en af en toe te kijken of ze er nog liggen is fijn. Alle kinderen vinden het fijn als informatie zoveel mogelijk herhaald wordt. Pas als je kind aan gaat geven, het nu echt wel te weten, is de informatie echt gezakt.


Tips op de feestdag;

Op de dag van het feest zelf, kan je de trucks die jij hebt ingezet nog een keer herhalen richting je kind. Zorg daarnaast dat je kind als een van de eerste al het cadeau krijgt, wat hij of zij het mooist vindt en dus niet te lang hoeft te wachten.

Pas vanaf groep 5 als ze een feest wat meer doorkrijgen, lukt het kinderen steeds beter te wachten. Onderschat dan ook nog niet hoeveel spanning een feestje geeft! Er is misschien versiering, visite, ander eten andere dingen die jullie gaan doen. Ook dat kan spanning geven.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page