top of page

Mijn dochter houdt van veel kleding

Mijn dochter houdt van veel kleding. Op een duurzame site als dit, denk je misschien eerder aan duurzaam en dus minder kleding. Maar duurzaam kan ook heel goed hand in hand gaan met een kledingkast vol keuzes.





In het boek de Verborgen Impact schrijft van Babette Postelein onder andere over de impact van kleding. Zo zit er in een spijkerbroek 10.000 liter water. Ter vergelijking; daar kun je 200 dagen 6 minuten lang van douchen. Er zitten veel chemicaliën in kleding en tijdens het wassen komen er plastic microvezels vrij, wat bijdraagt aan de plastic soep. Dit zijn slechts enkele nadelen. Anders met kleding omgaan heeft een grote positieve impact. Waarschijnlijk zal je wanneer je je kind duurzaam wil laten opgroeien, dus eerder aan het kopen van weinig kleding denken, dan aan veel kleding.


Zodra ze een mening had, liet mijn dochter al weten wat ze aan wilde en vooral ook wat niet. Dat was al heel jong (ver voor de basisschool leeftijd). Ze had en heeft een hele duidelijke mening over printjes, kleuren en pasvormen. Haar grote hobby is outfits bekijken op YouTube en ze kan niet blijer gemaakt worden met tijd om uitgebreid te bedenken wat ze aan wil. Inmiddels acht, legt ze het liefst verschillende setjes klaar om de perfecte outfit (haar woorden) voor de dag te kiezen. Compleet met elastiekjes en oorbellen.


Omdat naast duurzaamheid, ik het heel belangrijk vind, dat ze mag zijn wie ze is, krijgt ze ruimte én kleding om hiermee bezig te zijn.


Eerder was ik geneigd om de keus te maken tussen duurzaam opvoeden en mogen zijn worden wie je bent.

Gelukkig hoeft die keus er helemaal niet te zijn. Het kan heel goed naast elkaar bestaan.


  1. Kleding krijgen; een feestje!

Om te beginnen heeft ze het geluk de jongste te zijn van een stel grote nichten, die niks liever doen dan kleding aan haar geven. Zodra zij eruit gegroeid zijn, komen er zakken met kleding naar ons toe. Kinderen die kleding door mogen geven, voelen zich heel groot dat ze uit hun kleding zijn gegroeid. Voor kinderen die de kleding krijgen, is het heel leuk om kleding te krijgen van iemand die hen lief is. Als bij ons de kleding in huis komt van een grote nicht, is het groot feest!

Mijn ervaring is dat vrienden en familie het heel fijn en leuk vinden om kleding door te geven. Zo weten ze bij wie het terecht komt en dat je er veel plezier van hebt.


2. Zelf maken van duurzame stoffen

Daarnaast heeft ze een hele lieve oma die de mooiste jurken maakt. Voor het maken van nieuwe kleding worden er wel nieuwe stoffen geproduceerd, maar het hele proces van in een fabriek massakleding maken, is er dan natuurlijk niet. Ook in de stoffen wereld is er tegenwoordig een steeds grotere keus aan duurzame materialen. Bijvoorbeeld EcoVero waarbij water en chemicaliën die worden gebruikt, worden opgevangen en hergebruikt.


3. Schatten zoeken in vintage winkels

Ook gaat ze gaat ze graag mee schatten zoeken in vintage kledingwinkels. Een van onze lievelingsadresjes is Deugniet. We leveren hier kleding in, die verkocht wordt, krijgen een deel van de winst en kopen weer andere kledingstukken.


4. Online

Ook online is er vaak veel moois te vinden! Helemaal voor meiden, is erop marktplaats, facebook of de app Vinted veel moois te vinden. Zeker als je de merken weet die jij leuk vindt, kan je heel actief zoeken naar iets passends.


En zo kan het zijn dat we ’s ochtends de grote beslissing moeten maken welke bloemenjurk er die dag aan moet en hebben we de duurzame keus hebben uit drie verschillende bloemenjurken, terwijl er ook nog een hele stapel met andere printjes in de kast ligt. Zij en ik allebei blij! Duurzaam is pas echt passend als je kijkt naar het karakter van je kind en hoe dit past binnen leven binnen de draagkracht van de Aarde.


Een capsule wardrobe is duurzaam, maar als jij of je kind van veel kleding houdt, kan dat zeker net zo duurzaam zijn!





bottom of page