Hieper de piep duurzaam een verjaardag vieeeren!
- hananjariddersma
- 5 sep 2022
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 11 aug 2023
Hieper de piep hoeraa! Je kind is jarig! Een hele bijzondere dag. De dag dat jij ouder werd van jouw kind.
Op de verjaardag van mijn kinderen voel ik me altijd meer jarig, dan op mijn eigen verjaardag. Iets wat veel ouders zullen herkennen.
Omdat je zoveel van je kind houdt, wil je je kind graag het mooiste geven wat er is. Meestal in de vorm van cadeaus. Maar hoe doe je dat op een meer duurzame manier?

1. Een verjaardag begint al een week van tevoren. We denken dat een feest op de dag zelf is. Maar alle voorpret geeft ook een feest. Helemaal als ze zichzelf bewust zijn van hun verjaardag (vanaf een jaar of drie/vier). Uitnodigingen ronddelen, een taart bakken/kopen, meedenken over het eten, wie er mogen komen, cadeautjes verstoppen etc. Wanneer kinderen daarbij worden betrokken, is het feest voor hen al begonnen.
Kinderen hebben de kracht om te genieten en groots te genieten van kleine momenten. Dus geniet met hen mee!
2. In het algemeen geldt; het werkt het best om er van tevoren over na te denken. Licht familie en vrienden in over jullie keuzes. Verjaardagen op een andere manier vieren vraagt namelijk niet alleen andere keuzes van jou als opvoeder, maar ook van het bezoek.
Het kan stress geven voor een omgeving die nog niet zo groen denkt, of misschien wel wil maar nog niet zo goed weet hoe. Daarom is het fijn als jij concreet bent in wat ze kunnen doen. Als ik kijk naar mijn eigen familie, is de verjaardag voor mijn ouders ook een hele bijzondere dag. Sinds ze opa en oma zijn, staan de kleinkinderen voorop. Ook dat zal voor veel opaās en omaās gelden. Ze willen hen zoveel mogelijk die dag verwennen. Maak, (waar dat past) dus afspraken.
3. Leg uit waarom je andere keuzes wil maken; je wil een duurzame wereld doorgeven aan jouw kinderen en dat vraagt een andere manier van kijken naar spullen en dus ook cadeautjes.
4. Er zijn verschillende manieren om op een andere manier cadeautjes te geven. Kijk goed naar welke manier past bij jou. Laat mensen ook in hun waarde; misschien willen opa en oma een andere keus maken dan jij. Kijk dan hoe je op elkaar kan aansluiten. Met lege handen aankomen, is voor sommige mensen te ver uit hun comfortzone.
5. Zorg voor alternatieven; laat een tante de taart bakken als zij dat zo goed kan en leuk vindt, of iemand die houdt van knutselen geeft een aftelkalender een week van tevoren, geef iemand die van kleding houdt, de taak om voor (duurzame) feestkleding te zorgen. Zoek als dat bij de leeftijd past, samen met het kind naar wat hij of zij aan wil. Zelf maak ik altijd fotoās op een slinger van het afgelopen jaar. De slinger is inmiddels heel erg lang!
6. CreĆ«er rituelen; zing ās ochtends als je kind jarig is bijvoorbeeld samen op bed en geef een beschuitje met een kaarsje om uit te blazen, leg verjaardagspost bij het ontbijtbord (in plaats van open te scheuren als het binnenkomt), versier de stoel van de jarige, laat de jarige job het avondeten kiezen of beleg wat je bijvoorbeeld nooit koopt, verstop cadeautjes. Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos! Maak jullie eigen manier van vieren als gezin en zorg dat je dat elke verjaardag herhaalt. Bedenk ook hier weer; kleine dingen hebben een groots effect.
Rituelen maken iets wat gewoon is, bijzonder.
7. Ook spelen verbindt. Spelen, veel volwassenen zijn het verleerd. Terwijl het kan zorgen voor zoveel plezier en gevoel van verbinding met elkaar. Ga met elkaar fietsen als er een nieuwe (tweedehands) fiets in huis is, bouw een hele lange treinbaan als die wordt gegeven, of een hele grote tekening bij nieuwe potloden.
Muziek maken met elkaar verbindt ook. En daar hoef je echt het conservatorium niet voor te hebben afgerond. Dans door de woonkamer, tik met een pen op een tafel (op de maat), doe een wave bij een hoera.
ComentƔrios