top of page

Een nieuw seizoen!


De eerste lammetjes staan weer in de wei, de bloesem komt weer aan de takken en de bloemetjes komen weer boven de grond; het is weer lente! Of de blaadjes vallen van de bomen en er liggen weer regenplassen om in te stampen. Het wisselen van de seizoenen is een hele mooie manier om onderdeel te zijn van de natuur.


Wanneer je je kinderen wil laten opgroeien met de natuur, is het fijn en ook mooi om ze te laten ervaren dat ze hier onderdeel van zijn. Dat natuur niet is wat alleen buiten is, maar dat ze de lente overal kunnen ruiken, voelen en zien.


Daarmee verbind je de buitenwereld met de innerlijke belevingswereld van je kind.


De meeste mensen zien de wereld nu nog als allemaal losse stukjes. De grootste uitdaging van de komende jaren is om de wereld weer als een geheel te gaan zien.

Om ze te zien dat alles met elkaar samenhangt en in verbinding is, op heel veel verschillende niveau’s.


Dan is de natuur niet iets waar je naar toe kan gaan, maar wat je ook bent. Iedereen is onderdeel van de natuur. Van iets groters dan jij of ik als individu.


Wanneer je je ergens onderdeel van voelt, zal je daar ook sneller goed voor willen zorgen.


Dat kan je zien door al naar je gezin te kijken.


Je bent onderdeel van jouw gezin en dus wil je daar goed voor zorgen. Van het gezin van de buren ben je geen onderdeel. En dus wil zorg je daar op een andere manier voor dan voor je eigen systeem.


De wereld weer als een geheel gaan zien, maakt dus ook eerder dat we daar goed voor willen zorgen. Niet omdat het van buitenaf aan ons verteld wordt, maar omdat we dat van binnenuit zelf echt willen.

Maar hoe zorg je dat je meer onderdeel gaat voelen van de natuur en de lente?


Dat kan namelijk heel groots en ver weg klinken, maar de kunst is om het heel klein en dichtbij te houden. Zodat je het makkelijk met grote en kleine kinderen kan gaan doen en gaat zien dat het vlak voor je voeten licht.


Vijf tips;


1 Lente tafel maken

Maak in huis een plek waarin je laat zien dat het lente is. Het leukst is als dit een plek is, waar kinderen ook mogen spelen.


Je kan bijvoorbeeld een boek met lente tekeningen neerzetten, of schaapjes knutselen en gras knippen, of een vogelnestje maken.


Door een lente tafel te maken, haal je de natuur letterlijk in huis, waardoor het voor jouw kind dichtbij komt.

Voor kinderen vanaf 10/11 kan dit wat kinderachtig worden. Maar dan nog kan je bijvoorbeeld een mooi gedicht over de lente neerzetten. Een leuke tip is het boek: Ik wou dat ik een vogel was.


2 Ga naar buiten

Laat de eerste lammetjes in de wei zien, de knoppen die aan de bomen zitten of ga beestjes zoeken. Kortom voel, ontdek en kijk. Dat kan bij een Kinderboerderij maar het liefst ook gewoon bij jou in de straat.

Het mooiste is als je dit in elk geval dichtbij huis laat zien.

Zo leer je je kind dat natuur niet ver weg is maar juist dichtbij.


Probeer ook eens door de ogen van jouw kindje te kijken. Alsof je het voor het eerst ziet. Bijvoorbeeld door echt stil te staan bij de bloesem die je ziet en te zien dat er verschil is in kleur, vorm en hoe ver de bloemen al uit komen.


Je zal hierdoor meer verbinding voelen met jouw kind en met de natuur.


3 Volg een nestje

Op Beleef de lente, kan je nesten live volgen. Volg een nestje en kijk samen wat er allemaal gebeurt. Bij een ander seizoen kan je bijvoorbeeld een boswandeling maken met een boswachter.


Je kan dit online doen, maar natuurlijk ook dichtbij door een nestje te volgen bij jullie in de sloot.


4 Beleef samen het nieuwe seizoen

Praat wanneer je kindje voorop de fietst zit over dingen die je ziet in de natuur, voel dat het warmer wordt, langer licht, dat de lucht anders ruikt en de geluiden anders klinken. Of juist andersom; het wordt eerder donker en de gordijnen doe je eerder dicht.


Beleef kortom samen dat het een ander seizoen wordt. Voel en kijk wat er anders wordt in de natuur.


Benoem het bijvoorbeeld als je de gordijnen later dicht doet of dat je zonder jas kan, of de ene dag een warme jas en de andere dag een dunnere.


5 Maak mooie dingen in en met de natuur

Maak poppetjes van eikeltjes, een slinger van pinda's of ga samen werken in de tuin. Stop bolletjes in de grond. Kinderen vinden het heel erg leuk om hierbij te helpen.


Misschien kan je wel iets eten uit eigen tuin, of komen er vogeltjes op je slinger af; hoe leuk is dat!

bottom of page