top of page

Lisanne wil dat haar zoon leert om te mogen falen

Graag gaan we in gesprek met ouders over hun groene hart. Welke keuzes maken zij? Wat vinden ze belangrijk, wat juist niet en waar schuurt de groene opvoeding soms nog? Deze week kijken we mee met Lisanne, die aan haar zoon wil leren dat hij ook mag falen.Naam Lisanne Yogadocent, zelfstandig ondernemer eigenaresse One Day Retreats

Partner David, Ondernemer

Kind Manu (0)


Een van de belangrijkste dingen die je Manu wil leren, is leren falen. Maar je doet ook mee met deze rubriek omdat het gaat over duurzaamheid. Wat hebben deze twee onderwerpen met elkaar te maken, volgens jou?

Duurzaamheid gaat voor mij over kijken naar de lange termijn. Wat is goed voor mezelf, mijn kind en de Aarde?

Als moeder merk ik dat er veel ballen de lucht in moeten worden gehouden. Vanuit mezelf maar ook de maatschappij waarin we leven zit er een enorme druk op het perfect te moeten doen. Er is eigenlijk geen ruimte om te falen. Terwijl falen juist zo belangrijk is om te mogen leren en ontwikkelen!

Als we niet mogen falen, kunnen we eigenlijk ook niet leren wie we zelf zijn. We zijn dan zoveel bezig om aan een plaatje te voldoen, dat we eigenlijk ons eigen kompas vergeten.


Terwijl dat kompas juist zo belangrijk is om goed voor de Aarde te kunnen zorgen. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer ik goed voor mezelf kan zorgen met alles wat daarbij hoort, ik ook goed voor mijn zoon en dus de Aarde kan zorgen. Niet alleen op de korte termijn, maar juist ook op de lange.


Dat klinkt heel mooi en belangrijk. Op welke manier wil je dat doorgeven aan jullie zoon?

Er wordt veel geschreven op het internet, maar dit wil ik zoveel mogelijk loslaten. Ik ben veel meer bezig met wat heeft hij nodig. Hoe kan ik hem laten opgroeien op een manier die voor hem het beste is?

En hoe kan ik hem het best supporten en ondersteunen? Wij vinden het heel erg belangrijk dat hij niet mee hoeft in de prestatiemaatschappij, maar dat hij zichzelf leert kennen en de dingen doet die goed bij hem passen.

(lachend) Al is hij nu natuurlijk nog wel erg jong. Tegelijkertijd merk ik wel dat het ook bij de opvang al gaat over zo snel en goed mogelijk. Zo hebben er mensen best een mening over dat hij nog niet op de opvang zit, terwijl ik wil kijken naar wat past er bij hem, mij en ons gezin, zonder het langs een lijntje te leggen van ‘hoe het hoort’.


De dingen doen die bij je passen, vind je dus belangrijk als het gaat over duurzaamheid. Zoek je ook onderwijs wat hierop gericht is?

Ja, zeker. Het lijkt nu nog ver weg, maar ik merk nu al dat de tijd vliegt!

Omdat we in de Randstad wonen, moeten de inschrijvingen voor de scholen snel binnen zijn, dus hoewel hij nog erg jong is, denken we daar nu al wel over na.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! De keuzes binnen het onderwijs vind ik vrij beperkt. Toetsen op hele jonge leeftijd lijkt echt de norm te zijn, terwijl het mij helemaal niet uitmaakt wat voor cijfers er gehaald worden. Ik vind het veel belangrijker dat hij zichzelf onderdeel voelt van de wereld en met respect om leert gaan met zichzelf de ander en de natuur.


De natuur en onderdeel zijn van de wereld vind jij dus ook erg belangrijk?

Ja, absoluut! Ik vind het heel belangrijk om bewuste keuzes te maken. Het past ook niet bij mij om dat niet te doen. We zijn veel in de natuur en als we een mooie planeet willen achterlaten voor onze zoon, vind ik het heel belangrijk om bewust te zijn van de impact die wij hebben. Door goed voor de Aarde te zorgen, kan de Aarde ook goed voor ons zorgen.

Ook door mijn werk, merk ik dat we als maatschappij ver af zijn komen te staan van de natuur, terwijl we gewoon natuur zijn. Alleen lijken we dat te zijn vergeten. Met als gevolg dat veel mensen stress klachten hebben slecht slapen, te veel of juist weinig voeding, niet kunnen ontspannen enzovoort.


Omdat we meer met en in de natuur willen leven, zijn we ook op zoek naar een stuk land om daar te wonen. In eerste instantie met ons gezin maar hopelijk uiteindelijk met meerdere mensen of andere gezinnen.


Wat is jouw doel om te bereiken met jouw werk als yogadocent?

Voor mijn werk wil ik mensen weer in contact brengen met hun eigen natuur. We zijn in onze maatschappij zo enorm gericht op het ontwikkelen van onze cognitie, terwijl erin ons lichaam zoveel wijsheid zit! Door zorgvuldig met onszelf om te leren gaan en goed te luisteren naar onze behoeften, kunnen we een heel sterk innerlijk kompas ontwikkelen om mee te navigeren door de wereld. We komen daarmee weer in verbinding met onze eigen natuur en kunnen hierdoor ook goed voor de natuur om ons heen zorgen.

Yoga is voor mij de manier om hiermee in verbinding te zijn, maar zo zijn er natuurlijk veel meer manieren. Wat mij betreft geldt ook hiervoor weer, dat het belangrijk is dat je doet wat bij je past!


Daarom is de plek waar we willen settelen ook zo belangrijk. We willen dat het een plek wordt voor anderen om naartoe te komen. Om gewoon te 'zijn' met elkaar, dieren en de natuur. En daar wil ik natuurlijk ook (yoga) retreats organiseren!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page