top of page

Robin kocht vroeger de H&M leeg maar heeft het roer radicaal omgegooid

Graag gaan we in gesprek met ouders over hun groene hart. Welke keuzes maken zij? Wat vinden ze belangrijk, wat juist niet en waar schuurt de groene opvoeding soms nog? Deze week kijken we mee met Robin, die veel van mode houdt en daarom de H&M vroeger leeg kocht, maar het roer nu radicaal omgegooid heeft.Naam Robin (33) zelfstandig ondernemer Iconic Wardrobe

Partner (Bas) functie Zelfstandig ondernemer in de IT

Kinderen Max (5), Odilia (3) & Sam (0)


Je kocht vroeger de H&M leeg maar hebt het roer radicaal omgegooid; vertel!

Klopt! Ik hou heel erg van mode en genoot ervan voor mezelf en mijn gezin flink te shoppen. Om heel eerlijk te zijn, dacht ik er niet over na wat voor impact dit had. Ik was mezelf er gewoon niet bewust van en had kleding in de kast hangen met het prijskaartje er nog aan. Helemaal toen ik jong was en nog weinig budget had. Pas na een stage zag ik dat ik in plaats van veel spullen voor weinig geld, ook kon investeren in duurdere stukken die lang meegaan.

Ik ging mezelf de jaren erna steeds meer in de mode-industrie verdiepen. Door de documentaires The True Cost en de reeks Genaaid die ik zag, schrok ik enorm! Hele slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen maar ook de enorme impact die al ons consumeren heeft op de Aarde.

We wonen natuurlijk in de Westerse wereld waar in principe alles mogelijk is, maar ik vind het enorm belangrijk om bewust te zijn van de keuzes die we voor ons gezin maken.


En toen heb je Iconic wardrobe opgezet?

Ja, dat klopt! Met Iconic wardrobe verhuur ik duurzame kleding, geef ik persoonlijk stijladvies en geef ik trainingen over het ontdekken van je eigen stijl, duurzame stoffen en merken.

Ik hou veel van mode wil met de trends mee blijven gaan en tegelijkertijd mijn steentje bijdragen. In mijn zoektocht ontdekte ik dat duurzame merken niet suf zijn en niet duur hoeven zijn. Ik vond prachtige items en leerde van de verhalen van merken en ontwerpers die ik nu graag met anderen wil delen.


Het klinkt heel tof maar er moet bij mij ook even een knop op, merk ik. Hoe hygiënisch is het bijvoorbeeld om kleding te huren?

Ik snap helemaal dat er even een knop om moet. Dat herken ik ook goed bij mezelf. Alle vooroordelen over hygiëne, vlekken et cetera, bespreek ik daarom uitgebreid om mijn social-media kanalen. Ik weet zeker dat huren van kleding in de toekomst heel normaal gaat zijn! En natuurlijk zorg ik ervoor dat het huren voelt alsof er iets nieuws in je kast hangt. Dat vind ik belangrijk voor de mensen die de kleding dragen. Kleding huren moet een fijne beleving zijn waarbij je op een duurzame manier goed voor jezelf en daarmee ook voor de wereld zorgt.


Ik denk dat de meeste mensen nog niet zo goed weten waar hun kleding van gemaakt is, of hoe ze het goed kunnen onderhouden. Ik denk dat die verhalen verteld moeten worden zodat het bewust zijn groeit en mensen gaan zien dat ze onderdeel zijn van het grote geheel.

Met Iconic wardrobe hoop ik mijn steentje bij te dragen en dit proces te versnellen door die verhalen juist wel te vertellen. Daarnaast wil ik transparantie geven zodat mensen erover na gaan denken.


En hoe doe je dat met je kinderen?

(lachend) Ja, dat is een goede vraag want kinderen groeien natuurlijk heel hard! Bij de oudste merkte ik dat ik veel wilde kopen, maar bij de jongste heb ik bijvoorbeeld nog niets nieuws gekocht. Vroeger zou ik dan een hele nieuwe garderobe kopen, maar nu kijk ik naar wat we al hebben en blijken we niks nodig te hebben!

Door dit proces merk ik dat ik ook voor mijn andere twee kinderen, steeds kritischer wordt op wat we kopen. We hebben veel minder nodig dan ik dacht.

Laatst wilde er eentje bijvoorbeeld een Spiderman pak. Hij werd heel erg boos toen dat van mij niet mocht en begon erover dat we dat toch wel konden betalen. Ik wil ze echt leren dat het niet vanzelfsprekend is, dat we zo’n pak dan kopen. Want wij hebben er dan wel plezier van, maar het is onder hele slechte arbeidsomstandigheden gemaakt en van hele slechte materialen. De negatieve impact met 1 zo’n pak op de wereld is dus echt enorm!


Ik kan mezelf ook echt wel zorgen maken over hoe de wereld eruit ziet als de kinderen ouder zijn.


Ja? Waar ben je dan bang voor?

Nou, ik merk dat duurzaamheid nog echt niet de norm is. Er zitten nog veel vooroordelen op. Terwijl als we zo met elkaar door blijven gaan we echt onze leefomgeving verwoesten. Alle grondstoffen raken gewoon op en dan hebben we het nog niet eens over de mensen die onder hele slechte omstandigheden onze spullen maken. Nu is iedereen bijvoorbeeld met het vliegtuig op vakantie geweest, terwijl dat een hele negatieve impact heeft. Vroeger zouden wij dat ook gedaan hebben en nu denk ik, hoe kunnen we dat anders doen?

Door alles wat ik leer over de mode-industrie, kan ik wel enorm schrikken. Bijvoorbeeld de micro-plastics die in onze kleding zitten, blijken ook in onze voeding te zitten. Ik denk dan na over de impact op de wereld, al die micro-plastics in de natuur, maar ook in mijn eigen lichaam. Welke negatieve impact heeft dat?


Je bent dus veel bezig met consuminderen?

Ja, dat klopt. Niet alleen met kleding maar ook met reizen en de voeding die we kopen. We kopen zoveel mogelijk lokaal. Ik wil graag weten waar het vandaan komt en ben er echt van overtuigd dat als ik goed voor mezelf zorg, ik daarmee ook goed voor de Aarde kan zorgen.


Wat mooi om veel minder te consumeren. Is er tot slot nog iets wat er van je groene hart af moet?

Ik denk dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan over duurzaamheid. Dat verhalen nog meer verteld mogen worden, zodat we ons bewust zijn van de keuzes die we dagelijks maken en goed voor onze prachtige planeet zorgen, de norm wordt. Voor nu, maar ook voor de toekomst van onze kinderen.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page