top of page

Yaël; reizen heeft een grote voetafdruk, maar heeft mij juist ook veel geleerd


Graag gaan we in gesprek met ouders over hun groene hart. Welke keuzes maken zij? Wat vinden ze belangrijk, wat juist niet en waar schuurt de groene opvoeding soms nog? Deze week kijken we mee met Yaël, die juist doordat ze veel gereisd heeft, de noodzaak om een mooiere wereld door te geven aan haar kinderen, ziet.Naam Yaël (32) Zelfstandig ondernemer & student voedselbos

Partner Alexis (38) Zelfstandig ondernemer I-commerce

Kinderen Vio (4) & Lev (1,5)


Je hebt veel gereisd maar zegt dat je het juist daarom belangrijk vindt om een andere wereld door te geven. Hoe zie je dat?

Reizen zit in mijn bloed en is iets waardoor ik helemaal tot mezelf kom. Daarnaast woont mijn familie in het buitenland. Omdat ik familie voor ons gezin belangrijk vind, wil ik hen ook kunnen ontmoeten.


Vroeger dacht ik, ik koop minder kleding dus dat kan ik tegen elkaar wegstrepen. (lachend) Maar zo werkt het niet. Reizen heeft gewoon een hele grote negatieve impact. Ook door het boek van Babette Porcelijn, ben ik me daar heel bewust van.

Je kan natuurlijk documentaires bekijken, en dat heb ik ook zeker gedaan. Maar als je met je eigen ogen ziet wat de impact is van hoe wij met de Aarde omgaan, maakt dat een hele diepe indruk. Zo heb ik in Borneo de palmolie plantages gezien.

Ook het beleven van de natuur in andere klimaten, dat is toch in combinatie met andere culturen heel anders dan in je eigen achtertuin.

Wat je met je eigen ogen gezien hebt, maakt toch meer indruk dan iets in boeken of documentaires. Ik wil mijn kinderen als wereldburgers laten opgroeien, goed voor hun medemens en voor de wereld. Ik ben ervan overtuigd dat door wat ik met mijn eigen ogen gezien hebt, de verbinding met dat stuk natuur een stuk groter is en ik samen met mijn gezin er dus ook beter voor wil zorgen.


Maar niet reizen is geen optie, lijkt me. Hoe gaan jullie hier dan mee om?

Dat klopt. Ik wil mijn kinderen de wereld ook graag laten zien. Ook omdat we het hier zo ontzettend goed hebben. Dat is echt niet vanzelfsprekend.

Tegelijkertijd vind ik dat er hier ook een bepaald soort armoede is. Maar dan in tijd en de dingen die we belangrijk hebben gemaakt.

Om de reizen te compenseren, planten we per persoon sowieso jaarlijks bomen en via Trees for all compenseren we onze reis ook.


Wat mooi! Zijn er nog andere dingen waar jullie zo bewust mee omgaan?

De basis is dat we geen vlees consumeren, maar door de gezondheid van onze jongste is het belangrijk dat we ook dierlijke voedingstoffen eten. Maar over het algemeen eten we 90% van onze maaltijden plantaardig. Dus we wijken af waar nodig. Vroeger was ik daar heel streng in, maar ik merk ik nu dat in de praktijk ook milder in sta omdat wat je bedenkt niet altijd lukt. Maar we vinden het wel heel erg belangrijk en leren de kinderen ook waarom we dat niet doen. Ik merk doordat ik het uitleg vooral de oudste zelf ook eigenlijk nauwelijks vlees wil.

Maar ik vind het wel belangrijk dat ze een vrije keus houden. Buitenshuis bijvoorbeeld eet hij makkelijker ergens vlees. Dat vind ik ook helemaal niet erg.


En naast reizen en voeding, zijn er dan nog andere dingen die je belangrijk vindt dat ze meekrijgen?

Ja zeker, ook voor consumptie vind ik het belangrijk dat ze dingen meekrijgen. De jongste is er natuurlijk te jong voor. Maar de oudste weet wel dat we niet alles kopen in de winkel. En dat is niet omdat het geld er niet is, maar omdat we het onzin vinden om van alles te kopen.

Laatst had hij in de winkel een mooie auto gezien, maar dat mag hij dan kopen met spaarcentjes. We praten er dan over, tellen het geld en daarna is het ook gewoon op.

We vertellen ook wel dat voor alle spullen die gemaakt worden er heel veel andere dingen nodig zijn. Als we met z’n allen alles blijven kopen dan is er niet genoeg voor iedereen. Dus moet je echt heel goed nadenken over wat je nou echt graag wil hebben.

We vertellen dan bijvoorbeeld dat wij ook mooie dingen zien in de winkel, maar we dat niet perse gaan kopen omdat we het niet nodig te hebben.


En hoe doe je dat dan met feestdagen?

Met de feestdagen komt er natuurlijk meer binnen ook door opa en oma die dingen geven, maar dan geven we ook iets weg aan kinderen die niet zoveel hebben. Duurzaamheid gaat voor mij niet alleen over consumptie en de wereld, maar ook dat andere gezinnen het misschien minder goed hebben. En dat doet de oudste ook met plezier en dan vindt hij het ook leuk om iets weg te geven.


Dus dan krijgen ze veel maar geven ze ook weer veel weg?

Nee, zeker niet. We kopen heel bewust, iets om te lezen, iets wat ze dragen, iets wat ze nodig hebben en dan blijft er nog een dingetje over voor iets wat ze willen. Dat heb ik ook ergens gelezen en doen we al een aantal jaar. En het speelgoed wat we geven moet ook echt langer mee kunnen gaan. Dus geen plastic spulletjes die snel kapot gaan, maar tweedehands of houten speelgoed. Echt niet alles hoeft nieuw.


Dat doe je echt anders dan de meeste mensen in Nederland. Hier draaien de feestdagen juist om veel cadeau’s. Heb je het idee dat ze iets missen?

Nee, echt totaal niet. Ze hebben echt meer dan genoeg om mee te spelen. (lachend) Soms vind mijn partner mijn leefwijze wat te streng en dan gaat hij een paar keer per jaar naar de speelgoedwinkel en natuurlijk willen ze dan nog wel iets. Maar hij heeft misschien niet zoveel auto’s als de meeste kinderen hebben, maar meer dan genoeg om het spel te spelen wat hij wil spelen. En hij is de dag erna alweer vergeten dat hij de auto heeft gezien.

Ik denk echt doordat we niet zoveel speelgoed hebben, hij ook steeds weer zelf met nieuwe ideeën komt. Helemaal nu de oudste wat ouder is, bedankt hij van alles om mee te spelen. Dan vindt hij bijvoorbeeld papier en maakt er allemaal dingen van.


Als je zo bewust nadenkt, maak je vast ook andere keuzes in kleding. Hoe doe jij dat?

Ja dat klopt! Ik wil graag organic cotton, duurzaam geproduceerd en in Europa gemaakt. Maar die kleding is heel duur. Daarom koop ik het in de uitverkoop. Onderaan de streep is het dus niet heel duur. Ook omdat we niet heel veel kopen. Ik denk heel bewust na over hoeveel kinderen nodig hebben.

(lachend) Al heb ik ook een guilty pleasure. Er is een duurzaam merk uit Australië wat ik heel mooi vind Children of the tribe, maar dat is hier niet verkrijgbaar en heel soms laat ik dan iets bezorgen. Dat is natuurlijk niet duurzaam, maar aan de andere kant de kwaliteit is ontzettend goed. Dus ook de jongste kan al die kleding aan. Dat is ook duurzaam en anders bij bijvoorbeeld fast-fashion wat meer wegwerp kleding is en wat de tweede echt niet meer kan dragen.


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page