top of page

Verdwalen in het groene woud; over welke groene keuzes er te maken zijn

Wanneer je de duurzame weg in wil slaan kom je al snel op een wirwar aan keurmerken en keuzes. Het zijn er zoveel, dat ik bij mezelf merk dat het soms een tegenovergesteld effect kan hebben. Al die keuzes schrikken mij soms af.


In deze blog wil ik je daarom meenemen in de verschillende mogelijkheden die er zijn, hoe jij hier jouw eigen weg in vindt en welke keuzes ik waarom maak.




Zoals ik tegen mijn kinderen zou zeggen; ‘Er is goed nieuws en er is slecht nieuws’.


Om te beginnen met het goede nieuws; er ontzettend veel in ontwikkeling en heel veel mogelijk. Wat vandaag nog niet duurzaam is, kan dat morgen bij wijze van wel zijn.

Dan komen we ook gelijk bij het slechte nieuws; er zijn nog maar heel weinig producten aan alle kanten duurzaam.


Denk bijvoorbeeld aan biologische landbouw, waarbij mensen nog niet eerlijk betaald worden, of de verpakkingen nog niet duurzaam zijn. Of een merk dat zegt vegan te zijn, maar dat dit nog niet voldoende bewezen heeft.


Het lijkt een beetje op de suikerindustrie; sinds we weten dat dit ongezond is, staat overal op dat iets minder suiker bevat. Dat klopt ook, maar tegelijkertijd worden er alternatieve suikers ingedaan, die dus net zo goed suikers zijn.


Dit zijn een paar voorbeelden, maar zo zijn er een heleboel te bedenken.


Daarom wil ik je graag kort meenemen in de criteria waar je op kan zoeken.


  • 100% vegan, gelabeld als vegan, vegan onder behoud van omschrijving

Er is dus vegan, en 100% dierlijk vrij, maar er zijn ook labels waarop staat dat iets vegan is, maar wat nog niet gecontroleerd is (de laatste twee).


  • Fair

Er is een eerlijke prijs voor betaald aan de rest van de keten in het productieproces. Bijvoorbeeld boeren krijgen een eerlijke prijs voor het plukken van de cacaoboon.


  • Biologisch

Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. Denk aan de kippen die echt ruimte krijgen.


  • Maatschappelijk

Bijvoorbeeld kaarsen uit een sociale werkplaats, of vloerkleden waardoor vrouwen eigen inkomsten kunnen verdienen.


  • Lokaal

Bij jou om de hoek gemaakt.


  • Geryceld

(Gedeeltelijk) gemaakt van materiaal wat anders weggegooid zou worden maar nu een tweede leven krijgt. Bijvoorbeeld oude fietsen die uit elkaar worden gehaald om zo met die onderdelen nieuwe fietsen te maken.


  • Duurzame grondstofverbruik/ fabriek/ verpakking/transport

Er wordt bijvoorbeeld nagedacht over effectief gebruik van het transport.


  • Low waste

Weinig verpakking waardoor je dit ook niet hoeft weg te gooien. Denk aan bijvoorbeeld shampoo bars.


  • Plasticvrij

Zonder plastic. Je kan dan denken aan verpakkingen maar ook aan de grondstof waarvan het gemaakt is. In make-up en kleding zit bijvoorbeeld heel veel plastic.


  • Circulair

Je kan het eindeloos gebruiken omdat als iets ‘op’ is het weer de grondstof is van iets anders. Bijvoorbeeld bladeren die vallen in de herfst zijn weer voeding voor de grond of water wat gefilterd wordt bij een douchebeurt en zo weer opnieuw gebruikt kan worden.


  • Slow

Tijdloos en kan dus lang mee. Je kan dat denken aan bewust kleding kopen die lang meegaat zodat een tweede dit ook weer kan gebruiken.


Gelukkig zijn er ook steeds meer combinaties. Bijvoorbeeld biologisch en eerlijk gemaakt. Bij koffie of chocola is dat gelukkig steeds vaker zo.


Maar er zijn nog nauwelijks producten die op alle criteria een vinkje kunnen krijgen.

Daar komt dus ook jouw keus om de hoek kijken; wat past bij jou en waar wil je op letten? Bijvoorbeeld als je houdt van veel kleding; koop je lokaal iets tweedehands bij de Kringloop die gerund wordt door vrijwilligers. Dat zijn vinkjes op, recyclen, maatschappelijk en lokaal. Maar hou je juist van weinig kleding, ga je misschien eerder voor fair kleding die tijdloos is en daarom juist lang mee kan gaan.


Wanneer je al vaker op deze site hebt gekeken, weet je dat ik sta voor kiezen wat bij jou past. Anders wordt duurzaam leven een soort dieet; je wil wel maar het is niet vol te houden.


Je hoeft dus niet anders te zijn, je moet/wil alleen je groene bril opzetten waardoor je anders gaat kijken en dus ook doen.

Mijn eigen keuzes gaan vaak over minder, tweedehands, vegan en biologisch. Die eerste drie hoef ik denk ik niet uit te leggen en de laatste komt omdat we onze grond uitputten als we niet voor biologisch kiezen. Dan kunnen er geen nieuwe gewassen meer groeien.


Dit is ook de basis voor klimaatverandering en te weinig biodiversiteit en is tegelijkertijd de basis voor de oplossing. De documentaire Kiss the ground, is mooi om te kijken als je hier meer over wil lezen.


Maar dat betekent dat ik weer minder let op plastic bijvoorbeeld. Ik let er wel op, maar het is niet mijn eerste keus om op te letten, terwijl anderen hier juist een life style van gemaakt hebben.


Kortom; een heleboel stof om over na te denken. Ik hoop dat het je niet afschrikt, maar dat je het stuurkracht geeft bij de keuzes die je kan maken. Ik ben ook benieuwd; waar kies jij voor?







bottom of page