top of page

Op andere manieren je kind goed verwennen

Een rapport, zindelijk worden, omdat de vakantie begint, omdat je kind vandaag iets gedaan heeft wat hij moeilijk vond of gewoon omdat je zoveel van je kindje houdt; er zijn heel veel momenten waarop het leuk is om je kind heel erg te verwennen. Ik hou er in elk geval heel erg van!


Vaak als het gaat over verwennen, gaat het om iets moois geven aan je kind. Iets kiezen uit de winkel, een cadeautje geven of juist snoep of geld, dat is de manier waarop de meeste ouders hun kind verwennen.


Maar spullen hebben de meeste kinderen al genoeg en het zijn ook nog eens niet duurzaam. Spullen hebben de grootste negatieve impact op de aarde. Zelfs nog groter dan vlees en reizen. En verwennen met snoep vinden veel ouders weer niet zo gezond.


Dus de vraag is hoe je naast af en toe wel een snoepje of een kadootje, of juist in plaats van, je kind heel erg kan verwennen?





Wanneer je dit op een andere manier wil doen, kan je een cadeautje of snoepje vervangen door aandacht. Misschien denk je, maar ik geef al aandacht aan mijn kind. Dat klopt. Ik ga ervan uit dat de meeste ouders hun kind met heel veel liefde en aandacht opgroeien. En tegelijkertijd kan tijd met je kind ook komen bovenop de andere dingen die ook gedaan ‘moeten’ worden, zoals broodtrommels maken of kinderen naar zwemles brengen.


Deze manier van aandacht geven gaat een laag dieper. Het gaat over echt contact maken en samen fijne ervaringen opdoen. Je geeft geen kadootje maar een beleving.


Aandacht is het nieuwe goud. Door aandacht te geven, zal je merken dat je eigenlijk verbinding geeft aan je kind.

Waar een cadeautje wordt uitgepakt en vervolgens vaak al snel weer vergeten is of een snoepje heel snel op is, geef je met aandacht iets wat veel meer voldoening geeft.

Aandacht is niet iets wat je even gebruikt, maar aandacht geeft veel langer plezier.

Meer hierover kan je lezen in de blog; Aandacht is het nieuwe goud.


Er zijn wel duizenden manieren te bedenken waarop je je kind kan verwennen met aandacht. Maar hier lees je er alvast vijf.


1 Voorlezen

Misschien lees je elke dag al wel voor voordat je kind naar bed gaat, of misschien juist niet.

Maar er zit een verschil tussen even voorlezen voordat ze naar bed gaan of voorlezen als een manier om te verwennen.


Bij voorlezen om te verwennen, gaat het niet alleen om het lezen zelf, maar juist ook om de beleving er omheen. Bijvoorbeeld voorlezen op een rustige plek waar je niet gestoord kan worden door andere gezinsleden, of samen bij een vuurtje, of onder een dekentje op de bank.

Het hangt af van de leeftijd van je kind, maar ook hoe lang je voorleest kan verschil maken. Als je bijvoorbeeld twintig minuten leest en normaal vijf, of normaal een boekje en nu drie, geef je al op een andere manier aandacht.


Het gaat erom dat je samen een fantasiewereld in stapt. Een wereld waar je samen van geniet.


Hou je niet van voorlezen? Dan kan je ook samen een luisterboek opzetten.


2 Kopje thee met chocola

Deze is bij ons thuis favoriet. Verwen ook eens op een moment dat je dat eigenlijk niet zou doen, met een kopje thee met chocola (of iets anders kleins lekkers). Je kan ook iets eten wat je normaal niet zou eten, door bijvoorbeeld af te wisselen in het chocolaatje wat je eet.


Als je een moment neemt om met elkaar iets te drinken, terwijl er eigenlijk allerlei andere dingen zouden ‘moeten’ creëer je aandacht voor en met elkaar.


3 Complimenten geven aan elkaar

Doe een rondje complimenten geven aan elkaar. Zet bijvoorbeeld om de beurt iemand centraal en laat de rest dan drie complimenten geven.


Voor jongere kinderen kan dit nog wat lastig zijn, maar dan kan je als ouder aansluiten op de belevingswereld van je kind. Bijvoorbeeld: ‘ik vind dat je altijd van die lekkere knuffels geeft’. Jongere kinderen leven heel erg in het nu. Ze zijn vaak alweer vergeten wat ze een half uur geleden gedaan hebben.

Geef dan dus complimenten die over dingen gaan die je nu ziet.


Vanaf ongeveer 8 jaar kunnen kinderen zelf ook complimenten geven en kan je ook iets tegen hen zeggen wat eerder op de dag of zelfs de week is gebeurd.


Geef ook complimenten aan je partner. Kinderen zien dan de verbinding tussen jullie en dat zal het gevoel van bij elkaar horen versterken. Je zal daarnaast merken dat je meer verbinding voelt met je partner wanneer je dit doet.


Meer lezen over complimenten geven kan je lezen in de blog; Verschil maken met de complimenten die je geeft.


4 Bij elkaar logeren

Ga eens logeren in de hut die gemaakt is, of jij als ouder op de kamer van je kind of leg alle matrassen bij elkaar in de woonkamer, zet een tent in de tuin; ga bij elkaar logeren.


Je kan er zelfs een slaapfeestje van maken door slingers op te hangen en later op te mogen blijven.


5 Mix & match

Drink een kopje thee bij het voorlezen, lees voor in de hut, geef complimenten voordat je gaat slapen, laat je kind aan jou voorlezen. Of schrijf een lieve kaart die je op een rustig moment geeft met complimenten of juist als uitnodiging voor een keertje logeren. Mix & match alle ideeën door elkaar!


Een kaart schrijven is dan alweer iets extra’s die wanneer je op een meer specialer moment iets wil geven, zoals bij een rapport. Kinderen kunnen groots genieten van kleine momenten, dus daar kan je heel goed in meegaan!


Met kleine dingen kun je dus een groot verschil maken!

Laat aan de ene kant dingen vaker terugkomen want de meeste kinderen houden van herkenning. Maar wissel daarnaast ook lekker af. Er zijn eindeloos veel manieren te bedenken!









bottom of page