Mijn kind heeft alles al! Wat kan ik geven voor zijn verjaardag?

Bijgewerkt op: 11 mrt. 2021


Samen met mijn kinderen waren we op een verjaardag van een vriend. Omdat het zo’n goede vriend is, hadden we erg ons best gedaan om hem te verwennen. Mijn dochter sprong uit een doos die ze ergens had opgedoken, er waren speciaal gemaakte tekeningen, een bos geplukte bloemen en een hele grappige kaart met lieve woorden en grapjes waar we erg om moesten lachen.


Tevreden hingen we alle lieve dingen aan een waslijn, zetten de vers geplukte bloemen in een vaas en gingen wat drinken met iets lekkers erbij.

Tot dat we erachter kwamen dat we vergeten waren onze ‘echte’ kadootjes te geven. We hadden zoveel plezier gehad bij alle leuke dingen bedenken en geven, dat we daar helemaal niet aan gedacht hadden.


Dat is precies wat er gebeurd als je een verjaardag met aandacht en veel liefde viert. De kadootjes maken eigenlijk niet meer zoveel uit. Het is nog wel leuk, maar wordt meer bijzaak.
Veel kinderen zullen heel erg verwend worden op hun verjaardag. Maar spullen hebben de grootste negatieve impact op de aarde. Zelfs nog groter dan vlees en wonen.

Op de korte termijn zijn kadootjes dus leuk om te geven en krijgen, maar op de lange termijn is de negatieve impact op de aarde heel erg groot.

De cultuur die we nu met elkaar hebben is dat we kadootjes geven op verjaardagen. Dat is normaal, zo doen we dat met elkaar. Maar als we met elkaar een duurzame cultuur willen bouwen, zullen we dus anders moeten gaan kijken naar kadootjes die we geven.


Wanneer we anders om willen gaan met kadootjes op verjaardagen is het belangrijk dat er alternatieven zijn. Voor de kadootjes die normaal gegeven worden, moet iets in de plaats komen. Alternatieven die minstens zou feestelijk zijn als het geven van een hele berg kadootjes en tegelijkertijd ook heel duurzaam zijn. Een verjaardag met een groene feestbril op vieren gaat over andere keuzes maken.

Lees ook de blog Hieper duurzaam een verjaardag vieeeren!


Maak herinneringen

  • Maak een uitnodiging met foto’s van het afgelopen jaar, dingen die hij of zij nu kan of zegt of heel erg van geniet. Stuur je uitnodiging naar je gasten. Zo laat je door een soort collage zien wat er allemaal gebeurd is. Leuk voor nu en later!

  • Schrijf in een boekje over het jaar en laat je gasten er ook iets inschrijven. Plak er eventueel foto’s bij van je gasten en je zoon of dochter. Zelf maak ik bijvoorbeeld altijd foto’s op een slinger van afgelopen jaar. Heel leuk om steeds terug te kijken en op te hangen bij elke verjaardag! Al moet creatief zijn natuurlijk wel bij je passen. Kies dus vooral dingen die bij jou en je gezin passen.

  • Leg spulletjes neer van afgelopen jaar, of juist van heel veel jaar terug. Dat roept herinneringen op. De babyschoentjes naast de maat 41 van mijn zoon, zijn heel leuk om te zien!

  • Hang de kaarten en tekeningen die gegeven worden op.


Kadootjes geven

Wanneer je daarnaast 'echte' kadootjes wil geven, kan je letten op;

  • Er zijn duurzame online speelgoedwinkels zoals OpzijnPlek. Dit is prachtig speelgoed en kan je zeker geven, maar je kan ook kiezen voor andere manieren. Hieronder lees je hoe!

Zou je best iets tweedehands willen geven, maar is dat net te ver uit je comfortzone? Kijk dan eens of je iets kan geven van jezelf van vroeger of dat je iets kan overnemen van vrienden of familie met oudere kinderen.
  • Er is altijd wel iets wat je zoon of dochter echt nodig heeft. Denk aan een (tweedehands) sporttas of een dekbed. De oudste zit bijvoorbeeld op basketbal en toen hij zijn eigen speciale straatbal kreeg, was hij daar heel blij mee.

  • Krijgt je kind een groot kado zoals een groter bed, fiets of bureau? Geef dit dan ook echt als kado. Versier de fiets of het bed en bedenk dingen die leuk zijn om hierbij te krijgen. Bijvoorbeeld een eigen nietmachine voor in de bureaula of een dekbedovertrek, een sleutelhanger voor aan de fietssleutel etc.

  • Meestal krijgen kinderen spullen die aansluiten bij het seizoen waarin ze jarig zijn. Zoals schaatsen of juist buitenspeelgoed. Denk eens aan afgelopen jaar. Wat was een seizoen waarvoor het leuk zou zijn om iets te krijgen? Mijn wintermeisje heeft bijvoorbeeld een keer een tweedehands Playmobil zwembad gekregen om in de zomer met water te kunnen spelen (en in de winter met fantasie water).


Speel!

Verstop de kadootjes, spring uit een doos en maak grapjes met elkaar. Spelen zorgt voor verbinding een maakt dat je minder 'echt' iets hoeft te geven.


Nagenieten

Wanneer je nageniet met je kind, versterk je nog een keer de verbinding die er was die dag. Kinderen houden van herhaling, dus door na te genieten beleef je het feestje nog een keer met elkaar.


  • Bedenk wat er allemaal voor leuks gezegd is, welke liedjes er zijn gezongen, welke kadootjes er zijn gegeven, wie erop het feest waren en waar jullie erg om gelachen hebben met elkaar. Je kan ervoor kiezen vooral de dingen te noemen niet 'echte' kadootjes waren. Zo versterk je het gevoel van verbinding. Zelf merk ik dat de spullen die gegeven zijn daardoor nog wel een beetje belangrijk zijn, maar dat het daar een stuk minder om draait.

  • Geef de kadootjes die gegeven zijn een speciale plek. Zet ze naast het bed van je kind bijvoorbeeld. Of, als dat te druk is op een mooie plek in de woonkamer. Door nog een keer aandacht te hebben voor wat er is, ga je hier meer van genieten.29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven