top of page

Jantine heeft eigenlijk niet zoveel met het woord duurzaamheid

Graag gaan we in gesprek met ouders over hun groene hart. Welke keuzes maken zij? Wat vinden ze belangrijk, wat juist niet en waar schuurt de groene opvoeding soms nog? Deze week kijken we mee met Jantine die eigenlijk niet zoveel heeft met het woord duurzaamheid.Naam Jantine (38) Hoogbegaafdheidprofessional i.o. specialisatie vroegsignalering

Kinderen 4,6,9 en 11 jaarJe hebt eigenlijk niet zoveel met het woord duurzaamheid, maar wil wel meedoen met dit interview. Hoe kijk jij er tegenaan?

(lachend) Ja, klopt, dat klinkt wel een beetje dubbel. Ik wil graag meedoen omdat ik denk dat de beweging waarin we goed voor de Universum zorgen veel groter mag worden. Tegelijkertijd spreekt duurzaamheid mij niet zo aan. Duurzaamheid wordt vaak gebruikt, terwijl als je dan een beetje verder kijkt, iets helemaal niet duurzaam is. Het lijkt voor mij dan meer op greenwashing.

Maar wat ik wel belangrijk vind, is dat we kijken naar de lange termijn en goed voor de natuur zorgen. Het woord duurzaamheid wordt zo vaak verwisseld met goed voor het milieu zijn. Want hoe kan een vliegtuigmaatschappij nou duurzaam zijn?


Je hebt het over dat duurzaamheid nu vaak gebruikt wordt als woord, terwijl iets dan helemaal niet zo duurzaam is. Wat bedoel je daarmee?

Bij veel winkels zie je duurzaam staan, omdat er dan een klein stukje van de hele keten duurzaam is gemaakt. Bijvoorbeeld er wordt een kleding gemaakt van biologisch katoen, maar er zit ook een deel in vol giftige stoffen, slechte arbeidsomstandigheden, vervoer en verpakking. Er is dus maar een heel klein deeltje duurzaam, terwijl het dan wel duurzaam wordt genoemd. Greenwashing heet dat.

Ik vergelijk het wel eens met suiker. Er mag op verpakkingen staan dat er geen of minder suiker in zit. Terwijl er dan wel veel alternatieve suikers inzitten, die net zo slecht zijn voor je lichaam.

Ik gebruik ook het liefs het woord Universum, omdat het voor mij gaat over alle werelden; zichtbaar en onzichtbaar.


En wat is dan jouw manier om goed voor de Universum te zorgen?

Afval rapen vind ik wel een goed voorbeeld en doe ik graag met de kinderen. We rapen dan blikjes met elkaar. En voor die blikjes krijgen we dan weer geld. Zo wil ik ze leren dat geld letterlijk op straat ligt, en dat goed voor je omgeving zorgen en geld verdienen hand in hand kunnen gaan. Mijn kinderen vinden het dus ook heel erg leuk om blikjes te rapen. Maar ik merk wel dat het veel tijd kost. Nu meer mensen afval rapen, doen het we het niet meer zoveel omdat het nog weinig geld oplevert. Ook zijn de regels veranderd waardoor we niet meer de aluminium prijs krijgen, maar de schrootprijs.

Daarnaast kan ik mezelf ook wel verbazen dat afval wat wordt geraapt door anderen niet gescheiden wordt en dus als restafval wordt afgehandeld. Maar daarin ben ik ook best precies.


Zijn er nog meer manieren waarop duurzaam leven jou veel tijd kost?

Ja, zeker. Afwassen bijvoorbeeld met de hand of de was ophangen, dat kost meer tijd dan het even in een machine stoppen. Dat heb ik er wel voor over, maar vind ik met een gezin soms ook wel lastig.


Dat begrijp ik. Dan is duurzaam leven een groot onderdeel van je leven waar je naast je gezin, ook goed voor wil zorgen. Wat merken jouw kinderen daarvan?

Mijn kinderen, merken wel dat ze anders worden opgevoed dan kinderen in de klas. Bijvoorbeeld met traktaties die gegeven worden of met de straling van 5G internet.

Ik vind het mooi om te zien dat ze kritische burgers worden, want zo wil ik ze ook opvoeden.

Maar soms zijn ze er wel heel erg veel mee bezig. Mijn oudste kan bijvoorbeeld wel echt wakker liggen van wat erin de wereld gebeurt en de dingen die ze hierover op school ziet. Thuis wil ik haar juist leren dat je dingen op verschillende manieren kan zien.


Is dat voor jou de andere kant van de medaille is van duurzaam opgroeien?

Ja, het klopt wel dat dat voor mij de andere kant is van duurzaam opgroeien. Uiteindelijk gaat het vooral voor mij om de band met mijn kind. Dat het goed met hen gaat en daarmee ook goed is voor de Universum.

Komentar


Mengomentari telah dimatikan.
bottom of page