Helemaal kaal en platgedrukt; ieder kind heeft er wel een of twee; een lievelingsknuffel. De knuffel is super belangrijk voor je kind en gaat overal mee naar toe, waar je kind ook naar toe gaat.
Zonder knuffel kan je kind niet slapen, of durft je hij of zij niet naar de oppas.
Veel ouders weten dat de knuffel van hun kind super belangrijk is, en zijn zelfs bang dat ze ‘m kwijtraken. Ook bij opgroeien met een groen hart, kunnen knuffels een grote rol spelen.
Ook mijn dochter heeft er twee; Kokonijn, toen ze nog geen konijn kon zeggen en Kleine Beer. Het is super belangrijk dat de knuffels bij haar in bed liggen als ze gaat slapen en ook als ze moe is, pakt ze hen vaak. Ook al is het wat minder dan toen ze heel klein was.
Ze noemt ze haar kinderen en dan is zij de moeder. En ja, ik ben dus de oma.
Die taak neem ik absoluut serieus. ’s Avonds stop ik hen ook lekker in en als ze vallen, krijgen ze een kusje van mij. Ook hebben we weleens hun verjaardag gevierd of ik pas op als ze op school zit.
Dat klinkt misschien allemaal een beetje gek, of zelfs overdreven, maar dat is het niet.
Voor jouw kind leeft hun knuffel namelijk echt. Het is en fantasievriendje waar ze veiligheid bij halen.
Vier redenen waarom een knuffel belangrijk is:
1. Met een knuffel durven kinderen dingen, die ze anders misschien niet hadden gedurfd. Ze ontwikkelen zichzelf dus indirect door hun knuffel veel te gebruiken.
2. Ook verwerken ze dingen door hun knuffel. Hun knuffel maakt iets mee, wat zij ook hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld een eerste schooldag. Hierdoor hoeven ze het niet alleen te doen, maar kunnen ze de eerste schooldag ook naspelen. Op die manier geven ze belangrijke gebeurtenissen een plekje.
3. Ook als je kijkt naar duurzaam opvoeden, is een sterke verbinding heel erg belangrijk. Een sterke verbinding geeft eigenwaarde aan je kind, want je neemt de fantasiewereld serieus. Maar leert ook goed te zorgen voor de dingen die echt belangrijk zijn. Dat is nu een knuffel, maar kan straks ook de aarde worden.
Hoe meer kinderen zichzelf verbonden voelen, hoe sneller ze zichzelf ook zullen verbinden met hun omgeving.
4. Ook geldt; hoe meer ze zichzelf verbonden voelen, hoe minder behoefte er is om steeds allerlei nieuwe spullen of eten te willen. Verbinding legt een basis in henzelf waardoor die niet steeds opgevuld hoeft te worden met dingen, zoals spullen en snoep, buiten hen.
Wanneer je je dus wil inleven in de wereld van jouw kind, sluit je aan op hun ideeën en fantasie. Je gaat echt zien hoe belangrijk ze zijn en snapt dat ze voor jouw kind echt zijn en bijdragen aan hun ontwikkeling.
Door de knuffels van jouw kind net zo belangrijk te maken, als ze voor je kind zijn, versterk je ook de verbinding tussen jou en je kind. Je leeft je in hun wereld in en sluit daarop aan.
Dat betekent ook dat als je kind zegt: “Maar ze zijn eigenlijk niet echt he”. Dat jij dit dan ook op een liefdevolle manier bevestigt. Je zou dan iets kunnen zeggen als: “Dat klopt, maar ze zijn voor jou wel belangrijk en dus voor mij ook”.
Tot slot;
Mijn oudste vindt zijn knuffels wel belangrijk, maar een stuk minder. Hij liep altijd met een Dino of auto rond. Omdat het voor hem minder belangrijk is, zijn ze dat voor mij ook. Elk kind is anders en heeft dus iets anders van jou als ouder nodig. Zijn Dino vroeg dus een andere manier van verbinding dan de knuffels. Bijvoorbeeld door te mee te gaan in zijn spel en te zeggen dat de Dino's alle planten hebben opgegeten en te vragen hoe dit nu verder moet.
Comments