top of page

Help! Mijn kind heeft alles al. Wat kan je geven voor een verjaardag?


De cultuur die we nu met elkaar hebben is dat we cadeautjes geven op verjaardagen. Dat is normaal, zo doen we dat met elkaar. Maar als we met elkaar een duurzame cultuur willen bouwen, is het dus mooi om anders te gaan kijken naar de cadeautjes die we geven.


Wanneer we anders om willen gaan met cadeautjes op verjaardagen is het belangrijk dat er alternatieven zijn. Voor de cadeautjes die normaal gegeven worden, moet iets in de plaats komen. Alternatieven die minstens zou feestelijk zijn als het geven van een hele berg cadeautjes en tegelijkertijd ook heel duurzaam zijn. Een verjaardag met een groene feestbril op vieren gaat over andere keuzes maken.Op de korte termijn zijn cadeautjes leuk om te geven en krijgen, maar op de lange termijn is de negatieve impact op de aarde groot


  1. Maak samen mooie herinneringen

Holistisch kijken gaat minder om spullen maar meer om samen mooie herinneringen te maken. Je kan bijvoorbeeld creatief zijn met foto's van afgelopen jaar, of een mooie plek maken waar je spulletjes van vroeger neerlegt, zoals de eerste schoentjes. De babyschoentjes naast de maat 41 van mijn zoon, zijn heel leuk om te zien!


2. cadeautjes geven

Wanneer je daarnaast 'echte' cadeautjes wil geven, zijn er veel dingen waar je op kan letten. Zo zijn er duurzame online speelgoedwinkels zoals OpzijnPlek. Dit is prachtig speelgoed en kan je zeker geven, maar je kan ook kiezen voor andere manieren. Hieronder lees je hoe!


Zou je best iets tweedehands willen geven, maar is dat net te ver uit je comfortzone? Kijk dan eens of je iets kan geven van jezelf van vroeger of dat je iets kan overnemen van vrienden of familie met oudere kinderen.


  • Er is altijd wel iets wat je zoon of dochter echt nodig heeft. Denk aan een (tweedehands) sporttas of een dekbed. De oudste zit bijvoorbeeld op basketbal en toen hij zijn eigen speciale straatbal kreeg, was hij daar heel blij mee.

  • Krijgt je kind een groot cadeau zoals een groter bed, fiets of bureau? Geef dit dan ook echt als cadeau. Versier de fiets of het bed en bedenk dingen die leuk zijn om hierbij te krijgen. Bijvoorbeeld een eigen nietmachine voor in de bureaula of een dekbedovertrek, een sleutelhanger voor aan de fietssleutel etc.


3. Speel!

Verstop de cadeautjes, spring uit een doos en maak grapjes met elkaar. Spelen zorgt voor verbinding een maakt dat je minder 'echt' iets hoeft te geven.


4. Nagenieten

Wanneer je nageniet met je kind, versterk je nog een keer de verbinding die er was die dag. Kinderen houden van herhaling, dus door na te genieten beleef je het feestje nog een keer met elkaar.

Bedenk bijvoorbeeld wat er allemaal voor leuks gezegd is, welke liedjes er zijn gezongen, welke cadeautjes er zijn gegeven, wie erop het feest waren en waar jullie erg om gelachen hebben met elkaar.

Een andere manier is om de cadeautjes die gegeven zijn een speciale plek te geven. Zet ze naast het bed van je kind bijvoorbeeld. Of, als dat te druk is op een mooie plek in de woonkamer. Door nog een keer aandacht te hebben voor wat er is, ga je hier meer van genieten.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page