top of page

Kinderen zelf groene keuzes leren maken

Zelf keuzes laten maken. Dat is hoe ik mijn kinderen zoveel mogelijk probeer op te laten groeien. Wanneer je kinderen op wil laten groeien in verbinding met zichzelf is eigenheid belangrijk; een individu worden met een eigen mening en smaak. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren om hun eigen keuzes te maken. Ook als het gaat om groene keuzes. Het mooie hieraan is, dat ze keuzes leren maken die echt bij hen zelf passen. In plaats van dat keuzes opgelegd worden.Kiezen is iets wat kinderen echt moeten leren. Dit doe je door samen met je kind alle mogelijkheden te onderzoeken. Keuzes kunnen zijn; nieuw kopen in de winkel, tweedehands kopen, kijken of het wel nodig is om te kopen en kijken of er een alternatief is. Iedere keus heeft gevolgen voor hun zakgeld, maar ook het milieu.


Je maakt impact voor nu en later als je vanaf jongs af aan helpt keuzes en gevolgen te onderzoeken.

Kinderen hebben dan van jou als opvoeder geleerd dat er altijd een keus is en dat elke keus een gevolg heeft. De kans is daarmee heel groot dat ze in de puberteit of hun volwassen leven, sneller duurzame keuzes gaan maken.

Fouten laten maken daarin is heel belangrijk! Zo is er wel eens een goedkope, maar op dat moment hele mooie auto van zakgeld gekocht, die heel snel kapot was. Dit laten gebeuren, heeft soms pijn gedaan bij mijn kinderen, maar ook in mijn groene hart. Al ben ik er in de loop van de tijd ook anders tegenaan gaan kijken; uiteindelijk altijd veel opgeleverd.


Mijn zoon van elf kan bijvoorbeeld goed uitleggen waarom hij bepaalde plaatjes wel nieuw wil kopen en games juist niet. Mijn dochter had laatst spijt dat ze een bepaalde pop nieuw had gekocht omdat ze er toch minder mee speelde dan ze dacht en de nieuwe pop uiteraard duurder was en dus meer zakgeld had gekost en bovendien slechter was voor het milieu. Wel was ze heel blij toen ze drie setjes lego tweedehands kon kopen voor het geld van een nieuwe set.


Door met je kinderen te praten over het speelgoed wat snel kapot gaat, of ze te laten zien dat ze met hetzelfde geld, veel mooiere spullen kunnen kopen leren kinderen van jou wat duurzaam is en wat niet. Kinderen leren van jou als opvoeder; neem ze mee naar weggeef tafels, kijk eerst of iets tweedehands te vinden is en laat zien van welke duurzame aankopen jij blij wordt. Dat is kinderen leren kijken door de groene bril waardoor ze uiteindelijk zèlf anders gaan denken en dus ook sneller gaan doen. Je maakt als opvoeder duurzaamheid op deze manier leuk en aantrekkelijk.

Als jij ook je kinderen zèlf groen wil leren denken en doen kan je letten op de volgende dingen:

  • Geef standaard met een verjaardag, Sinterklaas, Suikerfeest etc, iets tweedehands. Daarmee wordt iets geven waar geen nieuwe grondstoffen voor nodig zijn, de norm.

  • Kinderen leven heel erg in het nu en zijn geneigd snel de rest te vergeten. Als opvoeder kan je hun wereld ruimer maken. Bijvoorbeeld wanneer je kind een mooie verkleedjurk ziet in de winkel, kan je ze laten nadenken over hun eigen mooie verkleedjurk thuis.

  • Ga samen met je kind op zoek naar alternatieven. Bijvoorbeeld door te kijken op Marktplaats of Facebook.

  • Laat kinderen zelf dingen maken. Maak van wc rolletjes stoeltjes voor in een poppenhuis of een tunnel waar auto’s door kunnen rijden.

  • Laat kinderen zelf hun eigen fouten maken; zwicht wel een keer voor die goedkope plastic auto en laat ze ermee spelen. Als het snel kapot gaat of het ligt in een hoek zonder dat ermee gespeeld wordt, praat er dan over.

  • Maak de auto-die-snel kapot gaat, symbool voor goedkope miskopen. Bij ons heeft de kapotte auto een tijdje gestaan op een plek waar we hem steeds tegen kwamen. Zeg regelmatig als je langs loopt, iets in de trant van: “Jammer hè van de auto. Hij is echt snel kapot gegaan”. Of als er weer een neiging is om speelgoed te kopen wat snel kapot gaat, iets als: “het is inderdaad een hele mooie auto, maar deze auto lijkt wel erg op de auto die zo snel kapot ging. Dat zou ik echt heel jammer vinden. Wat vind jij?”

  • Slaap er een nachtje over. Als het echt een grote wens is, is dat over een week ook nog zo. En anders zijn ze het al lang vergeten.

En als laatst; geniet van de dingen die in huis komen en waar écht voor is gekozen. Kinderen ontwikkelen razendsnel dus dat betekent snel veel spullen. Zelf merk ik dat ik het fijn vindt om mezelf hieraan over te geven en bewuste keuzes te maken in plaats van last te hebben van de hoeveelheid.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page