top of page

Drie keer een fijn dagboek voor kinderen 4-12

Verbinding maken met je kind is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Wanneer je vraagt hoe de dag was krijg je een antwoord als ‘Oh leuk’ of je krijgt nauwelijks antwoord. Hierdoor kan het lastig zijn te weten wat erin het hoofd van je kind speelt en waar hij of zij mee bezig is.


Andere keren lijken de dagen heel snel om te gaan. Er wordt gespeeld, geleerd en gelachen maar aan het eind van de dag weet je eigenlijk niet meer goed wat je nou gedaan hebt.


Of je merkt dat je kind slecht in slaap komt omdat het zoveel beleefd op een dag; er zijn heel veel redenen om te beginnen aan een dagboek samen met je kind. In elk geval is het fijn voor kinderen om de dag rustig af te bouwen met een vast ritueel.




Wanneer je wil beginnen kijk dan vooral of het op dat moment bij jou en je kind past (dit ga ik deze blog heel vaak schrijven dus ik tel ze even met je mee; nr. 1).

Bij ons thuis gebruiken we een dagboek in fases; een tijdje wel dan weer een tijdje niet, de een wel en de ander niet of juist met elkaar aan tafel.


Slaapklets

Slaapklets is een leuke manier om terug te kijken op je dag. De invuloefeningetjes verschillen per dag maar gaan vaak over iets wat leuk was, of juist stom en eindigt met een grappig oefeningetje zoals samen een ontspanningsoefening doen. Je kan bijvoorbeeld invullen wat voor dier je je vandaag voelde, of jezelf een compliment geven.


De vormgeving is heel leuk met mooie kleuren en veel verschillende soorten tekeningetjes. In vijf minuutjes vul je het in en maak je samen met je kind de overgang van de drukke nacht, naar ontspannen lekker gaan slapen.


Dit dagboek heeft verschillende delen. Er zijn ook twee delen voor kleuters.


Slaapklets hoort bij een serie kletsboeken, zoals tafelklets en vakantieklets en zijn allemaal aan te raden! Kies er dus vooral eentje die bij jouw kind en jouw gezin past (2). Dit zijn wel minder dagboekjes en kan je meer gebruiken als handvat om gesprekjes aan te gaan.


Elke dag een tekening een creatief dagboek voor 1 jaar

Tekent je kind liever dan dat hij of zij schrijft? Kies dan voor dit dagboek. Aan de hand van kleine opdrachtjes maakt je kind een tekening over de dag. Dit dagboek is ook leuk om samen te doen!


Zelf merk ik wel dat dit dagboek snel 10 minuten kost. Wat soms op het avondritueel best veel kan zijn. Aan de andere kant kan je kind zelf al beginnen met tekenen en komt het juist in een relaxte flow door ontspannen een tekening te kunnen maken.


Als je kind een perfectionist is, is dit dagboek misschien minder handig en kan een tekening die perfect moet zijn juist voor stress zorgen. Of misschien heeft jouw kind wel een half uur nodig voor een tekening en komt hij of zij daarmee helemaal tot rust.


Ik kan het niet vaak genoeg zeggen dus komt het nog een keertje; kijk vooral wat erbij jouw kind past!

(Jaa dat was de laatste keer!)

Het boekje zelf heeft vooral veel lege pagina’s met teksten en heeft dus niet zo heel erg gezellige afbeeldingen. Aan de andere kant kan je kind hierdoor ook niks namaken, maar kunnen ze hun eigen fantasie helemaal uitleven.


Happy self dagboek

Dit dagboek is meer een dankbaarheidsdagboek en gaat over jezelf goed leren kennen en het oefenen van dankbaarheid. Hierdoor is het boekje passend vanaf ongeveer 6 jaar. Elke dag vul je drie dingen in waar je trots op was, is er een mooie spreuk en kijk je terug op de dag.


Door het dagboek samen met je kind in te vullen, kan je ook meer sturen waarop je dankbaarheid kan oefenen. Bijvoorbeeld als je kind elke keer dankbaar is voor iets lekker ook kijken of je dankbaar kan zijn voor iets uit de natuur.


Het dagboek is gericht op drie maanden. Bij dit dagboek spreek je ook een beloning af na 1 week, 1 maand en drie maanden. Het boekje ziet er vrolijk uit met gele poppetjes maar heeft niet heel veel afbeeldingen.




Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page