top of page

Capsule Wardrobe

Bij mijn zoon in de kast ligt, net als bij mezelf, een capsule wardrobe. Hij geeft heel vaak aan blij te zijn met zijn kleding en niet onbelangrijk voor mij; hij ziet er ook nog leuk uit.



Een capsule wardrobe is een garderobe met een beperkt aantal kleding stukken. Waar de gemiddelde (volwassen) Nederlander, volgens het onderzoeksrapport ‘measuring the Dutch clothing mountain’ 173 stuks in zijn of haar kast heeft liggen, is dat bij mij gemiddeld 33 per half jaar. Het is onduidelijk of deze cijfers ook gelden voor kinderen, maar ik neem aan dat ook kinderen veel kleding hebben. Mijn oudste heeft 24-26 stuks. Inclusief twee jassen en 4 paar schoenen. Voor een heel jaar. Dit is exclusief sportkleding en pyjama's en ondergoed.


Onderling zijn deze kledingstukken goed met elkaar te matchen, zodat je veel verschillende soorten setjes kan dragen. Dat is heel fijn, want ik hou van kleding en vind het fijn als hij er leuk uit ziet. De afgelopen jaren dat ik hiermee bezig was, heb ik dan ook nooit het gevoel gehad dat er te weinig kleding in zijn kast lag.


Het is heel leuk om te merken dat duurzamer om gaan met alle kleding zoveel rust geeft.

De stress van het zoeken naar een passende outfit is weg. Zijn kast is overzichtelijk en daar wordt hij heel blij van.


Sterker nog, het minderen aan kleding maakt dat er alleen maar stukken in de kast hangen waar hij echt heel blij van wordt. Het scheelt ‘s ochtends tijd omdat hij minder keus heeft en er hoeft vele malen minder gekocht dan vroeger. De belangrijkste reden voor mij om ermee te beginnen; het is duurzaam.


Voor het maken van een capsule wardrobe hou ik er rekening mee dat er veel gespeeld wordt, dat er altijd meerdere stukken in de was zitten en dat er met regelmaat kleding bij vriendjes blijft liggen. Ik heb ook wel eens geprobeerd nog minder stukken neer te leggen, maar dan kwam ik altijd net te kort. Het gaat voor mij dus niet om hoe minder hoe beter, maar ook om te kijken naar wat past bij hun karakter en ontwikkeling.


Op dit moment komen we bijvoorbeeld steeds een t-shirt tekort (klopt want het zijn er vijf) en dan grijpen we steeds mis. Als we dat een paar keer gehad hebben, kopen we er eentje bij. En misschien eet jouw kind wel steeds al zijn broeken op doordat ze snel vies worden of kapot gaan. Het doel van een capsule wardrobe is dat je bewust heel veel minder koopt en gaat zien dat je daar je kind heel leuk mee kan aankleden, maar ook kijkt naar het karakter van jouw kind. Er is dus wat mij betreft een perfect aantal, maar er is wel een richtlijn die ik volg.


Afhankelijk van het seizoen kies ik voor:

  • Vijf à zes stuks broeken/rokken. In de zomer liggen er zo’n 4 korte broeken en 2 lange broeken in de kast.

  • Zes t-shirts.

  • Vijf stuks bovenkleding. Een van deze stuks is ook te gebruiken als jas omdat bij ons een jas vaak ergens blijft liggen. Ze gaan naar een vriendje met jas, het weer wordt warmer en komen terug zonder.

  • Jas (per half jaar)

  • Twee paar schoenen (per half jaar)


Met deze stukken kan er in principe een jaar gedaan worden.

In de winter worden de shirts onder een vest of trui gedragen. Dit maakt dat ik bij de wissel van een seizoen eigenlijk alleen korte broeken in kast leg en een andere jas. Bij mijn dochter die graag jurken draagt, wissel ik daarnaast ook leggings om voor dikkere maillots.


Toen ik voor het eerst begon met een capsule wardrobe, dacht ik dat het dan snel zou lijken, dat er elke dag hetzelfde wordt aangedaan. Om dit voor te zijn, koop ik verschillende stijlen die onderling ook goed te matchen zijn. Bijvoorbeeld een sportief vest met een wat netter t-shirt. Ook wissel ik af met verschillende printjes.


Daarnaast heb ik mijn favoriete tweedehands kledingwinkels en apps waar ik altijd eerst kijk, mochten we toe zijn aan nieuwe kleding. Aan alle kanten is dit dus duurzaam en niet te vergeten; ook goed voor de portemonnee.


bottom of page