top of page

Aandacht is het nieuwe goud


Toen ik acht was ging ik voor het eerst naar de bioscoop met mijn vader en zus. We gingen een film kijken die ik daarna nog vaak heb gezien; Lang Leve de Koningin. De film gaat over een meisje wat op school niet goed meekomt, maar dan leert schaken door schaakstukken die in haar fantasie tot leven komen.


Ook met mijn dochter heb ik de film inmiddels al vaak gezien. Toen we de film voor het eerst zagen, voel het ons op dat de acteurs in de film zo rustig praten en lopen. Langzaam bijna.

Helemaal als je dat vergelijkt met de wereld van nu waarin mensen steeds sneller lopen en praten (inclusief moi). We lijken soms letterlijk door het leven heen te rennen.Ons leven wordt steeds drukker, sneller en veeleisender. We verstoppen ons achter beeldschermpjes, kopen en delen de wereld op in stukjes.


Aandacht is wat we het meest aan het verliezen zijn in onze snelle wereld. We moeten dus zorgen dat we weer tijd vrijmaken voor aandacht want aandacht gaat niet meer vanzelf.


Tegelijkertijd is alles te koop. In onze huizen liggen bergen kleding en speelgoed. Onze welvaart is nog nooit zo groot geweest. Maar wat niet te koop is, is aandacht.


Aandacht gaat over tijd samen, er echt zijn, zorgen dat je bent waar je bent zonder te verstoppen achter een schermpje of een boodschappenlijst in je hoofd te maken.


Aandacht is het nieuwe goud.

Aandacht gaat over vragen, echt vragen, wat heb je nodig? Hoe is het om door jouw ogen te kijken? Te vragen wat heb je nodig? Over elkaar aanraken maar ook om te kunnen gaan met verschillen die er zijn.


Aandacht gaat over doen. Over zeggen tegen de ander; ‘Ik zie jou’. Ik zie jou echt in wie je bent en daarin hoef je niet mooier beter of anders te zijn.


Dat gaat niet om grote dingen, maar om verschil maken in de dingen die we elke dag doen.


Aandacht zit juist in kleine dingen.

Ook als we kijken naar hoe we onze kinderen laten opgroeien gaat het om aandacht.


Echt aandacht geven kan op heel veel verschillende manieren.


Door een boek voor te lezen wat je kind leuk vindt, in plaats van jijzelf, zoals ik weleens heb gedaan.


Door echt te luisteren naar wat je kind te vertellen heeft over zijn dag.


Door schermpjes weg te leggen en met je volle aandacht aanwezig te zijn.


Door veel te knuffelen. En nog meer als je kind en jij dat allebei willen.


Door te voelen wat erbij je kind past. En nog zoveel meer. Als je meer wil lezen over aandacht, lees dan de blog; Op andere manieren je kind goed verwennen.


Het mooist wat je aan je kind kunt geven is dus aandacht. Want aandacht is het nieuwe goud.


* De blogs die ik schrijf, zijn een mix & match van mijn eigen leven en de inspiratie die ik krijg van anderen. Ik combineer verschillende werelden met elkaar. Deze blog is vrij vertaald naar het werk van Danielle Braun. Zij is cultureel antropoloog en kijkt samen met haar team naar hoe we sterke relaties met elkaar kunnen bouwen binnen organisaties in een wereld vol verschillen en wat we hiervan van elkaar kunnen leren. Ze heeft onder andere een prachtig filmpje gemaakt over Aandacht is het nieuwe goud binnen organisaties. Deze manier van denken past heel erg bij hoe ik naar de wereld kijk.

Ik vind het belangrijk dat om deze boodschap ook te vertalen naar onze opvoeding. Juist als we een duurzame wereld willen doorgeven aan onze kinderen. Daarom kies ik er af en toe voor om de filmpjes die ik zie te vertalen naar een blog.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page